Celadon Japanse Kwartels
Japanse kwartels (Cortunix Japonica) zijn naast de Chinese dwergkwartels een van de meest populaire kwartel soorten. Japanse kwartels zijn groter en vaak rustiger dan Chinese kwartels. Ze kunnen tot 18cm groot worden met een gewicht variërend van 100 (wilde voorouders) tot zelfs meer dan 450 gram afhankelijk van hoe ze gekweekt zijn. De kwartels waar ik mee fok zitten rond het midden. Met 6 tot 8 weken zijn deze kwartels al klaar om eitjes te leggen.
De Celadon variant is er nog niet lang. Het betreft een kwartel welke zeer mooie blauwe eitjes legt. Deze eitjes ontstaan door het zogenoemde Celadon gen. Dit gen moet 2 Celadon allelen bevatten om blauwe eitjes te geven. Zodra de haan geen Celadon, of maar 1 Celadon allel heeft, zullen de kuikens afhankelijk van de combinatie, weer bruine eitjes te leggen.
Gezien ze enkel op eikleur gefokt worden zijn alle kleuren mogelijk bij de Celadons. Dit maakt het erg mooi om ermee te fokken, gezien er een mooie verscheidenheid aan kleuren uit dezelfde ouders kan komen.
Een haan heeft minimaal 2 maar liever 3 a 4 vrouwtjes nodig. Ze kunnen tot 300 eitjes per jaar leggen, of meer onder kunstmatige omstandigheden. Het zijn relatief grote eitjes welke qua voedingsstoffen zelfs nog gezonder zijn dan kippen eieren. Ook kunnen veel mensen die een kippenei intolerantie hebben wel tegen kwarteleitjes.
Broeden doen ze helaas niet snel zelf. Onder optimale omstandigheden en goed geluk is het mij wel eens geluk een hen zover te krijgen. Mijn doel is om dit ook met Celadons te gaan verwezenlijken.
Als voer krijgen kuikens hier Garvo Kwartelkuiken voor een optimale start. Eenmaal volwassen een mix van Garvo kwartelkuiken en Kasper Gallus 3.